News

Lyme Disease IQ Answers

1. True or False: Lyme disease is more prevalent in Wisconsin and Minnesota than in other Midwestern states.

Correct answer: True

Most cases of Lyme disease are reported in Wisconsin, Minnesota, and the northeast states.

2. Lyme disease is named for:
• The town where the disease was discovered
• The doctor who discovered the disease
• The type of bug that carries the disease

Correct answer: The town where the disease was discovered: Lyme, Connecticut

3. Symptoms of Lyme disease include:
• Rash
• Migratory joint pain
• Flu-like symptoms
• Neurological problems
• All of the above

Correct answer: All of the above

If you know you've been bitten and experience signs and symptoms of Lyme disease — particularly if you live in an area where Lyme disease is prevalent — contact your doctor immediately. Treatment for Lyme disease is most effective if begun early.

4. Some people with Lyme disease experience facial paralysis. What is this called?
• Dropsy
• Bell's palsy
• Facial stenosis
• Neurofacial paroxysm

Correct answer: Bell's palsy

In some cases, inflammation of the membranes surrounding your brain (meningitis), temporary paralysis of one side of your face (Bell's palsy), numbness or weakness in your limbs, and impaired muscle movement may occur weeks, months or even years after an untreated infection.

5. Lyme disease is primarily carried by:
• Deer ticks
• Wood ticks
• Brown recluse spiders
• Tsetse flies

Correct answer: Deer ticks

In the United States, the Lyme disease bacterium is carried primarily by deer ticks. The ticks are brown and often no bigger than the head of the pin, which can make them nearly impossible to spot.

6. Which of the following is not a risk factor for Lyme disease?
• Having high blood sugar
• Spending time in wooded or grassy areas
• Having exposed skin
• Not removing ticks promptly or properly

Correct answer: Having high blood sugar

Risk factors for Lyme disease include:
• Spending time in wooded or grassy areas. In the United States, deer ticks are most prevalent in the Northeast and Midwest regions and in northwestern states like Oregon and Washington. All have heavily wooded areas where deer ticks thrive. In these regions, children who spend a lot of time outdoors are especially at risk. So are people with outdoor occupations and those who live where mice are common. Deer ticks feed on mice, which are a prime reservoir for Lyme disease bacteria.
• Having exposed skin. Ticks attach easily to bare flesh. If you're in an area where ticks are common, protect yourself and your children by wearing long sleeves and long pants. Don't allow your pets to wander in tall weeds and grasses.
• Not removing ticks promptly or properly. Bacteria from a tick bite can enter your bloodstream only if the tick stays attached to your skin for 48 hours or longer. If you remove a tick within two days, your risk of acquiring Lyme disease is low.

7. Left untreated, Lyme disease can cause:
• Chronic joint inflammation
• Neurological symptoms, such as facial palsy and neuropathy
• Cognitive defects, such as impaired memory
• Heart rhythm irregularities
• All of the above

Correct answer: All of the above

8. The standard treatment for early stage Lyme disease is:
• Blood transfusion
• Topical ointment on bite site
• Oral antibiotics
• Injection of anti-Lyme vaccine

Correct answer: Oral antibiotics

Oral antibiotics are the standard treatment for early-stage Lyme disease. These usually include doxycycline for adults and children older than 8, or amoxicillin or cefuroxime for adults, younger children, and pregnant or breast-feeding women. These drugs often clear the infection and prevent complications. A 14- to 21-day course of antibiotics is usually recommended, but some studies suggest that courses lasting 10 to 14 days are equally effective.

9. True or false: Insect repellent doesn't work for deer ticks, so it does not prevent Lyme disease.

Correct answer: False

Use insect repellents to avoid your risk of Lyme disease. Apply an insect repellent with a 10 to 30 percent concentration of DEET to your skin and clothing. Choose the concentration based on the hours of protection you need — the higher the concentration of DEET, the longer you are protected. A 10 percent concentration protects you for about two hours. Keep in mind that chemical repellents can be toxic, and use only the amount needed for the time you'll be outdoors. Don't use DEET on the hands of young children or on infants younger than age 2 months. According to the Centers for Disease Control and Prevention, oil of lemon eucalyptus, a more natural product, offers the same protection as DEET when used in similar concentrations. Don't use this product on children younger than 3 years.

10. True or false: A blood test can confirm whether or not you have Lyme disease.

Correct answer: True

There are two common blood tests for Lyme disease.
• Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) test. The test used most often to detect Lyme disease, ELISA detects antibodies to B. burgdorferi. But because it can sometimes provide false-positive results, it's not used as the sole basis for diagnosis.
• Western blot test. If the ELISA test is positive, another test — the Western blot — is usually done to confirm the diagnosis. The Western blot detects antibodies to several proteins of B. burgdorferi.


Top Videos

Latest News

This Week's Circulars